Ohjeita kilpailun järjestämiseksi

Kilpailujen johtajan pääasialliset tehtävät:


Julkaistaan kisakutsu ohjeen mukaisesti 7vrk ennen kisoja yhdistyksen keskustelupalstalla.
Kilpailuihin ilmoittaminen tapahtuu keskustelupalstalle 2 päivää ennen kisoja.

Keskustelupalstalla on oma osio tätä virallista osuutta varten.

Edellisenä iltana linnut otetaan vastaan.

Listan mukaiset linnut tarkastetaan ja luetaan yhdistyksen Clubmasteriin.
Kilpailijoiden Speed laitteet luetaan myös Clubmasteriin.
Clubmasterin käyttö on helppoa ja siitä tehdään käyttöohje.

Kyyhkyt pakataan yhdistyksen kuljetuslaatikoihin. Eri lakat eri laatikoihin ja nuoret sekä vanhat erikseen. Kilpailujen johtaja huolehtii että linnut menevät oikein. Hyvä tapa on antaa tuojan itse ottaa lintu omasta kuljetuslaatikostaan, luet vain sirurenkaan ja annat kilpailijan itse laittaa lintunsa osoittamaasi laatikkoon. Kaikissa yhdistyksen laatikoissa on juoma-astiat ja pohjaritilät. Kun laatikot ovat valmiit ja paikoillaan yötä varten täytetään juoma-astiat. Hyvät merkinnät vapautusta varten kuhunkin laatikkoon.

Rokotustodistukset ja kisamaksut tarkastetaan keskitetysti yhdistyksen toimesta. Kisaan ilmoittaminen tapahtuu 2 päivää ennen kisaa, joten tarkastus ehditään hyvin tehdä.

Linnut viedään kisapaikalle vähintään 2 tuntia ennen vapautusta. Tarkastetaan että niillä on tuona aikana vettä. Pidetään laatikot ns näytillä.

Linnut vapautetaan kilpailusääntöjen mukaan. Vapautusaika ja paikka on oltava tarkkoja eikä niissä saa olla heittoja. Lähtö on yhteislähtö. Vanhat vapautetaan aina ensin. Hyvä ja linnuille ystävällinen tapa on että nuorten laatikot on peitetty juuri vanhojen vapautuksen aikana. Nuoret turhaan hätääntyvät vanhojen perään. Kun vanhat ovat lähteneet peite pois ja odotetaan nuorten lähtöaikaa.

Raportoidaan lähtöolosuhteet ja ilmoitetaan tarkat vapautusajat vanhoille ja nuorille.
On hyvä että samalla ilmoitetaan laskettu kisamatka kuhunkin lakkaan.

Kilpailujen alkupuolella ja loppupuolella on saman viikonlopun aikana kahdet kisat. Toiset torstaina ja toiset sunnuntaina. Clubmaster toimitetaan pikana heti torstaina saman viikonlopun sunnuntain kilpailujen johtajalle, niin että se on hänellä käytössään jo sunnuntaina.

Speedyssä olevat tuloajat kilpailijat julkaisevat itse kisan omalla keskustelupalstalla. Numerorenkailla kilpailleet lähettävät numerot kilpailujen johtajalle viestillä. Nämä ajat kilpailujen johtaja julkaisee. Lasketaan tulokset ja tehdään tuloksista taulukko tulosjärjestyksessä. Keskustelupalstan kanssa yhteensopiva taulukon pohja toimitetaan kilpailujen johtajalle.

Speedyt toimitetaan kilpailuviikonlopun jälkeen ma postilla tarkastukseen paikkaan jossa clubmaster on tai johon se on maanantaina toimitettu. Clubmasterista tulostetaan tulokset jotka julkaistaan yhdistyksen lopullisessa tulospalvelussa.

Laatikot pestään ja ruiskutetaan Virkon aineella joka ruiskupullon kanssa seuraa laatikoita. Pyritään siihen että samat lakat käyttävät aina samoja laatikoita. Laatikot toimitetaan itse tai rahtina seuraavan kilpailun johtajalle.

Tarkat kilpailusäännöt sivuiltamme.

Vaikeutena on tietenkin se että jokainen kilpailija haluaa itse olla paikalla kun linnut saapuvat kotiin. Kilpailemisen suola on juuri tuo odotus ja taivaalle tähyileminen kun lintuja odotetaan kotiin. Jos olet itse lähtöpaikalla ja lähetät vanhoja ja nuoria, niin et yleensä ehdi ennen lintuja kotiin. Näin menetät yhden harrastuksen tähtihetkistä.

Itse vapautuksen pystyy kyllä suorittamaan joku muukin, kunhan ohjeet ja ajat ovat tarkat.

Juha Ruutsalo