Kyyhkyskantoja

HUYSKENS VAN RIEL
Hollannissa kehitetty kanta, väriltään tumma, nk vasarointitäplikäs sininen, joillakin yksilöillä valkoisia höyheniä tai iskusulkia, harvoin nk. juovikas sininen. Höyhenetön kehä silmän ympärillä selvästi erottuva. Luonteeltaan arka ja huonosti kesyyntyvä, viestilennolle lähetettäessä annettava itse lähteä vapaasti korista (= älä heitä). Erittäin nopea lentäjä lyhyillä ja keskipitkillä matkoilla.

DORDIN
Kookas, väriltään juovikas sininen, silmänympäryskehä korostunut. Iskusulat harvoin valkeat. Luonteeltaan riitaisa, mutta helposti kesyyntyvä ja hyvä käsitellä. Tunnettu kyvystään lentää pitkiä matkoja. Viestikyyhkyroduista ehkä laajimmalle levinnyt.

FABRY
Kookas, väri vaihtelee, kirjavat ja punaiset tavallisia, valkeat iskusulat yleisiä. Luonteeltaan miellyttävä, rauhallinen, harmoninen, helposti kesyyntyvä ja hyvä käsitellä. Omaa hyvän suuntavaiston ja lentää pitkiä matkoja. Risteytettäessä HVR-Fabry tai Delbar-Fabry saatu erinomaisia tuloksia.

FIN-EWAS
Suomessa kehitelty, alkuperältään monirotuinen kanta (Polish Vulture, Polish Silver, Tumbler, villi kalliokyyhky Kreetan saarelta, tuntematon kanta ruotsalaisia kirjekyyhkyjä, sekä HVR, jota kannassa eniten). Väriltään tavallisimmin liuskeenmusta tai hyvin tumma täplikäs. Silmänympäryskehä voimakkaasti kehittynyt. Kanta vaikuttaa kehityskelpoiselta ja lisääntymiskyky on hyvä. Aika näyttänee tulokset.

GRONDELEAR X ROOY X HALTERMAN
Väriltään nämä linnut ovat usein juovikkaita sinisiä. Linnut ovat lähtöisin kuuluisilta belgialaisilta ja hollantilaisilta kasvattajilta, joilta kantalinnut on hankittu ilmeisemmin "isolla rahalla". Luonteeltaan hyvin paljon Dordinin kaltaisia, vilkkaita, mutta eivät niin arkoja kuin HVR. Linnuilla on saavutettu mm. Ruotsissa erinomaisia tuloksia. Risteytetty kerran HVR:n kanssa, samasta yhdistelmästä kolme poikuetta, kaikki olivat tavattoman nopeita lentäjiä, vilkkaita lintuja.

Yllämainittujen lisäksi lukuisia muita kantoja.

Kirjoittanut: Aarne Soras