Kyyhkysten rokottaminen

Kaikkien kyyhkysten rokottaminen Newcastlen tautia vastaan on pakollista sellaisissa lakoissa, joista viedään kyyhkysiä kilpailuihin tai näyttelyihin. Suositus on että kaikki muutkin kyyhkyt joilla tehdään matkalennätyksiä tai käytetään esimerkiksi hääkyyhkyinä on vastuullinen harrastaja rokottanut. Newcastlen tauti on paramykso-1 -viruksen aiheuttama lintujen sairaus. Kaikki lintulajit voivat saada tartunnan, mutta eri lajien herkkyys taudille vaihtelee. Suomi ja Ruotsi ovat tällä hetkellä ainoita EU-maita, jotka eivät rokota Newcastle taudin varalta muita kuin kyyhkyjä. Newcastlen taudista  löytyy lisätietoa esimerkiksi eviran sivuilta.

Kyyhkysten omistaja on velvollinen hankkimaan rokotuksen kyyhkysilleen eläinlääkäriltä. Eläinlääkäri suorittaa aina rokotuksen, eikä sen luovuttaminen omistajan annettavaksi ole sallittua. Kyyhkyt voidaan rokottaa ensimmäisen kerran 5 viikon ikäisenä ja tehosterokotukset annetaan vuosittain. Immuniteetin kehittymiseen menee rokotuksen jälkeen pari viikkoa ja siksi suositellaan että rokotus otettaisiin hyvissä ajoin ennen kilpailua tai näyttelyä. Linnun rokottava eläinlääkäri antaa linnun omistajalle todistuksen rokotuksesta. Todistukseen merkitään päiväys ja voimassaoloaika, sekä lisäksi linnun yksilöivä tunnistetieto jalkarenkaasta. Eläinlääkärille voi myös itse tehdä valmiin pohjan rokotustodistuksesta, mihin on valmiiksi merkitty rokotukseen tuotavat linnut. Tässä yksi malli rokotustodistuksesta.

Rokote tulee pulloissa ja avattu pullo on käytettävä kerralla loppuun. Siksi harrastajien kannattaa sopia mahdollisuuksien mukaan kimpparokotuksista, näin rokotuksen hinta jää alhaisemmaksi. Kimpparokotus mahdollisuuksista voi tiedustella yhdistyksen keskustelupalstalta, tai suoraan muilta harrastajilta. Yhdistyksen vuosikokouksessa on myös suoritettu joukkorokotuksia.